Geredde beelden

Obelisk | 1981 | Tjalling Idenburg (deel 1)

Weesbeeld.nl wil beelden redden, niet alleen letterlijk, ook als metafoor. Het lijkt in deze tijden niet zo heel logisch om op te komen voor een beeld, maar toch gebeurt het hier en daar al: niet alleen het beeld wordt gered, ook ontstaan er nieuwe samenwerkingen. Dat willen we graag laten zien.


Anekdote:

Aan de Berberisweg in Rotterdam Schiebroek staat sinds 1981 een beeld, de Obelisk. Het is niet in heel goede staat, het is beschadigd, groen uitgeslagen. De gemeente Rotterdam, de eigenaar van dit beeld, wil eigenlijk van het onderhoud van en verantwoordelijkheid voor dit soort beelden af.

Een paar ouders van Basisschool de Bergse Zonnebloem zouden graag dit beeld willen adopteren en opknappen, maar het dan ook verplaatsen en op hun schoolplein neerzetten (als cadeau/opsteker voor het nieuwe schoolgebouw, het vorige is recentelijk door brand verwoest).

Er werd een afspraak ter plekke gepland met o.a. een restaurateur. Weesbeeld.nl was er ook bij, omdat wij het proces willen volgen/vastleggen. Het groepje mensen bij het beeld trok blijkbaar de aandacht van twee buurtbewoners die vervolgens poolshoogte kwamen nemen: “Gaan jullie dit beeld weghalen?”

Later bleek dat de zaken nog weer anders lagen: een buurtbewoonster had iemand zien graven bij het beeld, deed navraag, kwam erachter dat er plannen waren voor sanering en eventuele verplaatsing, heeft handtekeningen opgehaald om het beeld te behouden op de huidige plek en daarvoor St. Kunstfestival Schiebroek-Hillegersberg benaderd. De actie rond de verplaatsing is nu stilgelegd.

BKOR leefde in de veronderstelling dat het beeld er verloren bijstond toen Basisschool de Bergse Zonnebloem hen benaderde met een plan. Er is wel gezegd dat als er andere partijen opstaan om het beeld op die plek te behouden, de zaken anders komen te liggen.

Bovenstaand verhaal is een voorbeeld van hoe een beeld door de jaren heen langzaam vergaat en hoe reuring er ineens voor zorgt dat dat beeld uiteindelijk gered wordt. Of dat nu door verplaatsing is of door een tegenactie van de buurt, dat maakt ons niet zoveel uit. Wij vinden wel dat het handiger kan, want het is natuurlijk zonde van alle geïnvesteerde tijd en moeite door Basisschool de Zonnebloem. Maar ondanks dat zijn we dankbaar dat dit beeld een tweede kans krijgt. Daarom willen wij dit soort beelden meer bekendheid geven, zodat een beeld niet hoeft te verpieteren, maar ook om te laten zien dat actie ondernemen vaak loont en ook leuk is.

Bron: Hart van Holland